Ensomt å jobbe alene, drive firma alene og ta avgjørelser alene.

Foredrag/kurs

19.2.2021

Denne artikkelen gir deg tre tips for å få fellesskapsfølelse selv om du jobber alene som illustratør.

Denne uka var jeg nødt til å ta trikken to ganger på samme dag.

Kanskje ikke en sensasjon for mange, men for meg blei det en spesiell opplevelse!

Jeg er blant de heldige som kan gå eller sykle til det meste, og har nesten ikke kjørt kollektivt på snart et år. Men denne uka blei jeg nødt.


Med munnbind og god avstand til andre reisende så jeg byen bevege seg gjennom vinduet og hørte fremmede stemmer snakke i bakgrunnen. Bakgrunnstøy jeg ikke har hørt på evigheter.

Det var rart, men fint og være en del av noe. En del av oss som reiser med trikken for å komme dit vi skal. Et oss, et vi.


Det sier nok litt om hverdagen, at en trikketur med fremmede kan fremkalle en fellesskapsfølelse.

Og det sier nok enda mer om hvor viktig akkurat den følelsen er.

Hvor mye jeg har savna å møte folk, høre de lydene jeg har glemt, kjenne setet som beveger seg i svingene og kikke ut på gater jeg ikke har sett på alt for lenge.


Det fikk meg til å tenke på at denne følelsen her, er overførbar til livet som illustratør.

Ofte kan det føles veldig ensomt å jobbe alene, drive firma alene og ta avgjørelser alene.

Til deg som kjenner på dette vil jeg gi tre konkrete råd du kan ta meg deg:


- Om du fortsatt studerer, finn din allianse. Tør å snakke om hva du drømmer om etter skolen. Fortell hvordan du ser for deg arbeidshverdagen din og spør dem rundt deg om hva de tenker om sin. Lytt og hør om dere har noen fellestrekk og prioriter tid sammen med de som uttrykker at de har samme mål og tanker som deg. Kanskje finner du din egen heiagjeng som er kjempeverdifull når dere skal ut i jobb etter skolen!


- Meld deg inn i Grafill og bli en del av illustrasjonsmiljøet. Her er jeg inhabil som har hatt verv i mange år, men sier det allikevel. Et nettverk er viktig - og for illustratører mener jeg at Grafill er et must!


- Akkurat nå er det lite arrangementer som skjer, men NÅR det blir mulig igjen - gå på events som relevante paneldebatter eller utstilingsåpninger. Bli oppmerksom på hva som skjer i faget, miljøet og verden utenfor. Selv om du føler deg stuck med et hvitt papir og manglende motivasjon, så er DU en del av noe. Du er en del av faget, kulturen og utstilingsåpningen som skjer bare ved å være tilstede. Også digitalt!Vil du bli bedre kjent med meg?

Sett deg på ventelista til mitt neste kurs for (ferske) illustratører, der jeg lærer bort alt jeg kan innenfor å drive en smart illustrasjonsbedrift. Trykk her!