En helt ny form for hemmeligheter oppsto på en dag vi skulle vært foruten

July 22, 2019

Smellet var høyt og rart. Det måtte være lynet som slo ned i nærheten. Lyden av utrykningskjøretøy fulgte nesten umiddelbart. Det måtte brenne skikkelig et sted.

På NRK var det fortsatt normal sending. Jeg hadde fått svar på den sms´n jeg sendte for å høre om foreldra mine var i by´n eller hjemme. De var hjemme. De hadde ikke hørt lynet oppe hos seg.I leiligheten hadde det vært helt stille inntil for noen minutter siden. Det var midt i ferien, fredag og sommer. Men så smalt det. Rett nede i gata.

Anonymt innsendt hemmelighet, illustrasjon norskehemmeligheter.no

Siden 2009 har jeg samla på hemmeligheter som speiler livene våre, årstidene og det som skjer i samfunnet. Fram til 22. juli 2011 var ikke terror på norsk jord et tema blant innsendingene. Det skulle det bli nå.

En ny form for frykt og redsel var å lese blant hemmelighetene. Det kunne handle om søvnløshet, om å miste noen og om å late som at alt er bra selv om det egentlig ikke er det. Maktesløshet og uro. Om å være skikkelig, skikkelig redd i et land som alltid har vært så trygt.

«Etter det fæle på Utøya og i Oslo klarer jeg ikke forholde meg til tv, aviser, blader eller noe nyheter. Da knekker jeg sammen.» Anonymt innsendt hemmelighet.

Heldigvis kom også hemmelighetene med varme hjerter raskt inn som en motpol til frykten. Noen skrev setninger om å leve i nuet, om å ta vare på hverandre og om å si takk. Mye nestekjærlighet, omsorg og takknemlighet.

Anonymt innsendt hemmelighet, foto av norskehemmeligheter.no

Resten av kvelden var vi inne sånn vi blei anbefalt. Svarte på sms, men brukte telefonnettet så lite som mulig. Så på ekstra nyhetssendinger og pressekonferanser. Tida sto stille, selv om timene glei over i natt og en ny dag.

Hemmeligheter som er sendt inn fra 2009 fram til 22. juli 2011 handler ikke om frykt for at noens hat skal ta livet av uskyldige mennesker. En helt ny form for hemmeligheter oppsto på en dag vi skulle vært foruten.

Når jeg hører det smeller nå, er heller ikke lenger min første tanke at det må være lynet.

Tusen takk til alle som deler og sender inn hemmeligheter til prosjektet.

Skreddersydde foredrag om NORSKE HEMMELIGHETER kan bestilles gjennom Talerlisten.

se andre innlegg her
Ressursark til lærere i koronatiden

Etter ønske har jeg laget et fullverdig ressursark til lærere i skolen som søker inspirasjon til skoleoppgaver relatert til NORSKE HEMMELIGHETER.

Særlig nå, i en tid med mye hjemmeskole.

Les her
Plutselig, som et virus, har hemmelighetene om koronaviruset formert seg

«Jeg er livredd nå for hva som vil skje i Norge og verden. Vi vet ikke hva som venter oss nå», anonymt innsendt hemmelighet.

Les her
For 2020 ønsker jeg at ensomhet blir noe vi kan snakke om, og ikke holde hemmelig.

Det er mye som er annerledes i innspurten av året. Butikkenes åpningstider går fra å være helåpent til sluser man må treffe. Frekvensen på 30 graders finvask  økes i takt med invitasjoner og julebord. Det bygges opp mot selveste høydepunktet som smeller av den 31. desember! Årets siste - og årets første fest.

Les her
Se flere innlegg her